През 1807г. при пожар на английския кораб Аякс“ загиват 300 души.Прочетете ощеПрез

...
През 1807г. при пожар на английския кораб Аякс“ загиват 300 души.Прочетете ощеПрез
Коментари Харесай

На този ден: Жельо Желев подписва договор за присъединяването на България към иницативата на НАТО “Партньорство за мир“

През 1807г. при пожар на английския кораб „ Аякс “ умират 300 души.
Прочетете още
През 1848г. съгласно подписания кротичък договор Мексико отстъпва Тексас на САЩ.

През 1876г. електроинженерът Илайша Грей и изобретателят Александър Бел едновременно подават патент за телефона, с което стартира спор, кой първи е изобретил устройството.

През 1912г.  Аризона става 48-ият американски щат.

През 1915г. при Атентата в Градското казино в София загиват четирима души, а осем са ранени.

През 1918г.  Съветският съюз въвежда Григорианския календар (на 1 февруари съобразно Юлианския календар).

През 1921г. в София е основан Съюза на артистите в България.

През 1922г. е оповестен романът Одисей Джеймс Джойс.

Той е модернистичен роман от ирландския писател Джеймс Джойс, в началото част от него излиза в подлистник в американското списание The Little Review (март 1918-декември 1920), а след това е оповестен от издателката Силвия Бийч в Париж (2 февруари 1922 г.). „ Одисей “ разказва в няколкостотин страници поток на съзнанието, структурирани в осемнадесет „ епизода “, един-единствен ден – 16 юни1904 година – от живота на 38-годишния рекламен агент Леополд Блум и на хората, които го заобикалят в Дъблин. Заглавието на книгата е заимствано от Омировата Одисея. На 16 юни всяка година освен в Дъблин, а и по целия свят, в това число в България[1], се отбелязва Блумовден (Bloomsday). Романът излиза за пръв път на български през 2004 година, в преводна Иглика Василева.

През 1937г. селскостопанските задруги в България учредяват Общ съюз на българските земеделци.

През 1942г.  Япония започва Явайската операция от Втората международна война.

През 1992г. българското консулство в Киев е издигнато в ранг посолство.

През 1994г. – Членство на България в НАТО: Президентът Жельо Желев подписва в Брюксел договора за присъединение на България към самодейността на НАТО Партньорство за мир.

На 14 февруари 1994 г. българският президент Желю Желев подписва Рамковия документ, с който България се причислява към програмата „ Партньорство за мир “. 2 седмици по-късно (28 ноември 1994 г.) заместник-министърът на външните работи Тодор Чуров участва в съвещание на Съвета на НАТО с България, на което афишира, че България приема първата  Индивидуална стратегия за партньорство сред България и НАТО .

На 16 октомври1995 г. България се причислява към Споразумението сред страните – членки на НАТО и страните – участнички в „ Партньорство за мир “ по статута на техните въоръжени сили, което контролира правния статут на силите, участващи в действия по партньорството на непозната територия.

На 2 февруари1996 г. България пристъпва към засилен самостоятелен разговор с НАТО. На 10 април 1996 година България показва в НАТО Документ за разискване (Discussion Paper) в границите на Засиления разговор на НАТО със заинтригувани страни сътрудници по въпроси на участието. През интервала май 1996 година – април 1997 година са осъществени 5 кръга от самостоятелни диалози сред България и НАТО в границите на Засиления разговор по въпроси на участието.

През 1994 г. осъденият на гибел руски сериен убиецАндрей Чикатило е екзекутиран посредством разстрел.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР